Targu Neamt – Obiectiv Turistic

Mânăstirea Secu

Mânăstirea Secu este o mânăstire creștin ortodoxă din România, situată în apropierea orașului Tîrgu Neamț, în comuna Pipirig, pe valea pârâului care poartă același nume. A fost construită în 1602 cu ajutorul și implicarea vornicului Nestor Ureche, tatăl cunoscutului cronicar Grigore Ureche, pe locul unei mici sihăstrii numită Schitul lui Zosima.

Schitul Zosima fusese construit sub domnia lui Petru Rareș, de către un grup de călugări cărora domnitorul le-a dăruit pământurile aflate pe valea pârâului Secu, din dorința de a întări stăpânirea asupra moșiilor ce aparțineau la momentul respectiv Cetătii Neamț.

În vremea lui Alexandru Lapușneanu, Petru Șchiopu și Aron Tiranul, schitul primește o serie de danii, cunoscând astfel o dezvoltare economică deosebită.

Mânăstirea a fost construită în formă de cetate dreptunghiulară, cu biserică mare în interiorul zidurilor în mijloc,  având ca hram Tăierea Capului Sfantul Ioan Botezătorul, sărbatorit anual pe 29 august.

În biserica Mânăstirii Secu turiștii pot vedea Icoana Maicii Domnului, o icoană despre care creștin ortodocșii consideră că este făcătoare de minuni, cât și rămășițele lumești ale Sfântului Ierarh Varlaam al Moldovei.

Mitropolitul Varlaam a condus Mitropolia Moldovei în perioada 1632-1653, pe vremea domnitorilor Alexandru Ilias, Miron Barnovschi, Moise Movilă și Vasile Lupu.