Manastirea Secu

Manastirea Secu

Manastirea Secu este o manastire crestin ortodoxa din Romania, situata in apropierea orasului Targu Neamt, in comuna Pipirig, pe valea paraului care poarta acelasi nume. A fost construita in 1602 cu ajutorul si implicarea vornicului Nestor Ureche, tatal cunoscutului cronicar Grigore Ureche, pe locul unei mici sihastrii numita Schitul lui Zosima.

Schitul Zosima fusese construit sub domnia lui Petru Rares, de catre un grup de calugari carora domnitorul le-a daruit pamanturile aflate pe valea paraului Secu, din dorinta de a intari stapanirea asupra mosiilor ce apartineau la momentul respectiv Cetatii Neamt.

In vremea lui Alexandru Lapusneanu, Petru Schiopu si Aron Tiranul, schitul primeste o serie de danii, cunoscand astfel o dezvoltare economica deosebita.

Manastirea a fost construita in forma de cetate dreptunghiulara, cu biserica mare in interiorul zidurilor in mijloc,  avand ca hram Taierea Capului Sfantul Ioan Botezatorul, sarbatorit anual pe 29 august.

In biserica Manastirii Secu se turistii pot vedea Icoana Maicii Domnului, o icoana despre care crestin ortodocsii considera ca este facatoare de minuni, cat si ramasitele lumesti ale Sfantului Ierarh Varlaam al Moldovei.

Mitropolitul Varlaam a condus Mitropolia Moldovei in perioada 1632-1653, pe vremea domnitorilor Alexandru Ilias, Miron Barnovschi, Moise Movila si Vasile Lupu.