Autor video: Andrei Sandu

Mânăstirea Secu

Situată în inima județului Neamț, pe meleagurile verzi ale comunei Pipirig, Mânăstirea Secu se deschide ca o pagină vie de istorie și spiritualitate. Construită în anul 1602, grație vornicului Nestor Ureche, tatăl ilustrului cronicar Grigore Ureche, mânăstirea a crescut pe temeliile unei mici sihăstrii, Schitul lui Zosima.

Încărcată de legendă și istorie, Mânăstirea Secu a fost martoră la multe transformări ale timpului. Schitul Zosima, înaintașul său, a fost înființat în timpul domniei lui Petru Rareș, și a primit pământuri generoase pe valea râului Secu, întărind astfel stăpânirea asupra moșiilor din jurul Cetății Neamț. În timp, sub domnii precum Alexandru Lăpușneanu, Petru Șchiopu și Aron Tiranul, schitul a cunoscut o expansiune economică semnificativă, primind numeroase danii.

Manastirea Secu - Targu.ro

Mânăstirea Secu, o fortăreață spirituală în forma unei cetăți dreptunghiulare, adăpostește în zidurile sale o biserică impunătoare dedicată Tăierii Capului Sfântului Ioan Botezătorul, sărbătorită în fiecare an pe 29 august. Vizitatorii pot admira în biserica mânăstirii Icoana Maicii Domnului, considerată făcătoare de minuni, și moaștele Sfântului Ierarh Varlaam al Moldovei, Mitropolit între 1632 și 1653.

Istoria Mânăstirii Secu este una de profundă trăire duhovnicească, începând cu anul 1500, când pe domeniile Cetății Neamțului, sihaștrii conduși de Ieroschimonahul Zosima au fondat Schitul Zosima. În anul 1550, biserica schitului a fost înconjurată de un zid de piatră, opera Doamnei Elena, soția lui Petru Rareș, și a fiilor săi.

Petru Rareș, în prima sa domnie, a consolidat stăpânirea asupra moșiilor Cetății Neamțului, donând pământurile călugărilor de pe valea Pârâului Secu. În vremea voievozilor Alexandru Lăpușneanu, Petru Șchiopu și Aron Tiranul, schitul a primit danii ce au contribuit la dezvoltarea sa economică și spirituală.

Unde mă pot caza lângă Mânăstirea Secu?

Casa Pelerinaj Ierusalim Hozeva

***
Lângă Mânăstirea Neamț , grădină, terasă, bucătărie comună, WiFi gratuit, parcare privată, unele unități cu balcon, vedere la munte/grădină...
Click pentru detalii

Cabana Lunca

****
Biciclete gratuite, piscină, WiFi gratuit, balcon, parcare privată, ping-pong, 4 dormitoare, living, TV, bucătărie utilată, băi cu duș, uscător de păr, prosoape,teren pentru copii...
Click pentru detalii

Cabana Nemțișor

***
Sat Nemtișor, WiFi gratuit, piscină, bucătărie comună, grădină, parcare gratuită, 1 dormitor, 1 baie, lenjerie, prosoape, TV satelit, terasă cu vedere la munte...
Click pentru detalii

Nestor Ureche, alături de soția sa Mitrofana, a transformat la începutul secolului al XVII-lea această așezare monahală într-o mânăstire de piatră cu o arhitectură impunătoare. Ca mare vornic al Moldovei, Nestor Ureche a adus bogății, cărți și moșii mânăstirii, continuând tradiția mănăstirilor domnești din era voievodului Ieremia Movilă.
Textul pisaniei originale, scrisă în limba slavonă pe peretele de sud al bisericii mari, păstrează amintirea ctitorilor și a vremurilor în care această mânăstire a fost ridicată. Mânăstirea Secu, cu zidurile sale groase și turnurile impunătoare, rămâne un simbol al rezistenței spirituale și culturale românești, invitând vizitatorii să pășească într-un spațiu sacru, încărcat de istorie și tradiție.

Cum pot să ajung la Mânăstirea Secu?

Pe șosea: Pentru a ajunge la Mânăstirea Secu cu mașina, trebuie să urmați drumul național DN15C din Târgu Neamț. Mânăstirea se află la aproximativ 22 de kilometri de Târgu Neamț. În timp ce vă îndreptați spre sud pe DN15C, din Târgu Neamț spre Piatra Neamț, veți vira la dreapta prin comuna Vânători-Neamț pentru a ajunge la mânăstire. Urmați indicatoarele rutiere care vă vor ghida către destinație.

Pe calea ferată: Cea mai apropiată stație de tren este în orașul Târgu Neamț. De la gara Târgu Neamț, puteți lua un taxi sau un autobuz local către Mânăstirea Secu. Călătoria cu trenul poate fi o opțiune confortabilă și pitorească, oferindu-vă ocazia de a admira peisajul rural al Moldovei.

Cu avionul: Cel mai apropiat aeroport major este Aeroportul Internațional „Ștefan cel Mare” Suceava, situat la aproximativ 90 de kilometri de Mânăstirea Secu. De la aeroport, puteți închiria o mașină sau puteți lua un taxi pentru a ajunge la mânăstire. Alternativ, puteți opta pentru un transfer cu autobuzul sau microbuzul, deși aceasta poate fi o opțiune mai puțin directă.

Cu autobuzul: Există curse regulate de autobuz care pleacă de la Piatra Neamț sau Târgu Neamț către localitățile din apropierea Mânăstirii Secu. Aceasta este o opțiune accesibilă și relativ convenabilă, mai ales pentru călătorii care nu dispun de un vehicul propriu.

Unde mă cazez
Cum ajung acolo
Alte obiective