Casa memoriala Ion Creanga – Humulesti

Casa memoriala Ion Creanga din Humulesti

Ion Creanga a fost, este si va ramane probabil unul dintre cei mai apreciati si iubiti scriitori ai literaturii romane, in primul rand datorita operei sale autobiografice “Amintiri din copilarie” dar si numeroaselor basme, povesti si povestiri cu care a contribuit la patrimoniul nostru cultural. Nascut si crescut in satul Humulesti (actual cartier al orasului Targu Neamt), intr-o familie de oameni simpli cu 8 copii, Ion Creanga a urmat pe rand mai multe scoli, pornind de la scoala din Humulesti, continuand cu Scoala din Brosteni, apoi Scoala Domneasca din Targu Neamt, culminand cu Seminarul Teologic Veniamin Costachi de la Socola – Iasi.

Muzeul din Humulesti care ii poarta astazi numele este chiar casa in care s-a nascut si a crescut marele nostru scriitor. In interiorul muzeului exista o expozitie permanenta valoroasa ce contine documente de arhiva, scrisori, carti postale cu autograf, manunscrise si lucrari de arta.

Construita din barne de lemn si acoperita cu sindrila intre anii 1830-1831 de catre Petre Ciubotariu, bunicul scriitorului, casa a fost daruita fiului sau Stefan (tatal scriitorului), care s-a casatorit in 1835 cu Smaranda, fiica lui David Creanga din Pipirig.

Casa a fost restaurata in 1937 cu implicarea istoricului Nicolae Iorga. In 1944, Sofia Grigoriu, descendent al lui Ion Creanga doneaza casa catre Asociatia Invatatorilor din Romania, functionand neoficial ca muzeu pana in 1951.

In 1975 au avut loc cele mai ample restaurari, fiind inlocuit intregul acoperis si tavanul. Muzeul mai cuprinde astazi si o serie de obiecte ce au apartinut familiei a Petrii – Creanga si sunt puternic legate de copilaria scriitorului, ele fiind prezente si in romanul autobiografic “Amintiri din copilarie”. Printre acestea se regasesc vartelnita, lada de zestre, blidarul, roata de depanat ceaslovu si chiar motoceii cu care “crapau matele jucandu-se…”.