Ion Creangă a fost, este și va rămâne probabil unul dintre cei mai apreciați și iubiți scriitori ai literaturii române, în primul rând datorită operei sale autobiografice “Amintiri din copilărie” dar și numeroaselor basme, povești și povestiri cu care a contribuit la patrimoniul nostru cultural. Născut și crescut în satul Humulești (actual cartier al orașului Târgu Neamț), într-o familie de oameni simpli cu 8 copii, Ion Creangă a urmat pe rând mai multe școli, pornind de la școala din Humulești, continuând cu Școala din Broșteni, apoi Școala Domnească din Târgu Neamț, culminând cu Seminarul Teologic Veniamin Costachi de la Socola – Iași.
Muzeul din Humulești care îi poartă astăzi numele este chiar casa în care s-a născut și a crescut marele nostru scriitor. în interiorul muzeului există o expoziție permanentă valoroasă ce conține documente de arhiva, scrisori, cărți poștale cu autograf, manunscrise și lucrări de artă.
Construită din bârne de lemn și acoperită cu șindrilă între anii 1830-1831 de către Petre Ciubotariu, bunicul scriitorului, casa a fost dăruită fiului său Ștefan (tatăl scriitorului), care s-a căsătorit în 1835 cu Smaranda, fiica lui David Creangă din Pipirig.
Casa a fost restaurată în 1937 cu implicarea istoricului Nicolae Iorga. În 1944, Sofia Grigoriu, descendent al lui Ion Creangă donează casa către Asociația Învățătorilor din România, funcționând neoficial ca muzeu până în 1951.
În 1975 au avut loc cele mai ample restaurări, fiind înlocuit întregul acoperiș și tavanul. Muzeul mai cuprinde astăzi și o serie de obiecte ce au aparținut familiei a Petrii – Creangă și sunt puternic legate de copilăria scriitorului, ele fiind prezente și în romanul autobiografic “Amintiri din copilarie”. Printre acestea se regăsesc vârtelnița, lada de zestre, blidarul, roata de depănat ceaslovu și chiar motoceii cu care “crăpau mâțele jucându-se…”.
Cu mașina: Casa Memorială Ion Creangă se află la o distanță scurtă cu mașina de centrul orașului Târgu Neamț, Humuleștiul fiind astăzi un cartier al Târgului.
Cu trenul: Cea mai apropiată stație de tren este în Târgu Neamț. De acolo, puteți lua un taxi sau puteți ajunge chiar pe jos la Casa Memorială Ion Creangă.
Cu avionul (Aeroportul Suceava): Dacă aterizați la Aeroportul Suceava, puteți închiria o mașină sau folosi un taxi pentru a ajunge la Casa Memorială Ion Creangă, situată în Humulești, Târgu Neamț.