Manastirea Neamt

Manastirea Neamt

Situata la aproximativ 15 km de Targu Neamt, in comuna Vanatori-Neamt, Manastirea Neamt este considerata cel mai vechi asezamant monahal din Moldova. Lacasul a fost riidicat initial de domnitorul Moldovei Petru I Musat, sub forma unei biserici de piatra care astazi nu mai exista, pe spatiul unei biserici din lemn construita de monahi cu un secol mai devree .

Biserica de astazi a fost construita sub domnia lui Stefan cel Mare la sfarsitul secolului al XV-lea si poarta hramul Inaltarii Domnului. In incinta Manastirii Neamt se gasesc astazi 2 biserici, 2 paraclise, turnu clopotnita, sala mormintelor, precum si un muzeu ce contine opere de arta bisericeasca. Tot in interiorul Manastirii Neamt functioneaza astazi si Seminarul Teologic Veniamin Costachi.

Manastirea a suferit de-a lungul veacurilor mai multe distrugeri, unele cauzate de incendii masive, urmate de restaurari in cadrul carora nu s-a mai putut salva vopseaua originala.

Se spune ca in 1986, in incinta manastirii sub un pavaj gros, pamantul s-a ridicat cativa centimetri. Pentru inceput staretul manastirii si restul persoanelor aflate in incinta care au asistat la fenomen nu au stiut cum anume sa il interpreteze. Ulterior aveau sa descopere ramasitele luesti ale celui ce avea sa devina in scurt timp  “Sfantul Necunoscut de la Neamt”, fiind botezat astfel deoarece nici pana in ziua de astazi, nu se stie cine a fost.

Mormantul misterios al Sfantului Necunoscut este astazi loc de pelerinaj pentru credinciosii din toata tara si din strainatate fiind marcat si ingrijit corespunzator in incinta manastirii.