Targu Neamt – Obiectiv Turistic

Mânăstirea Neamț

Situată la aproximativ 15 km de Tîrgu Neamț, în comuna Vânători-Neamț, Mânăstirea Neamț este considerată cel mai vechi așezământ monahal din Moldova. Lăcașul a fost ridicat inițial de domnitorul Moldovei Petru I Mușat, sub forma unei biserici de piatră care astăzi nu mai există, pe spațiul unei biserici din lemn construită de monahi cu un secol mai devree .

Biserica de astăzi a fost construită sub domnia lui Ștefan cel Mare la sfârșitul secolului al XV-lea și poartă hramul Înălțării Domnului. În incinta Mânăstirii Neamț se găsesc astăzi 2 biserici, 2 paraclise, turnu clopotniță, sala mormintelor, precum și un muzeu ce conține opere de arta bisericească. Tot în interiorul Mânăstirii Neamț funcționează astăzi și Seminarul Teologic Veniamin Costachi.

Mânăstirea a suferit de-a lungul veacurilor mai multe distrugeri, unele cauzate de incendii masive, urmate de restaurari în cadrul cărora nu s-a mai putut salva vopseaua originală.

Se spune ca în 1986, în incinta mânăstirii sub un pavaj gros, pământul s-a ridicat câțiva centimetri. Pentru început, starețul mânăstirii și restul persoanelor aflate în incinta care au asistat la fenomen nu au știut cum anume să îl interpreteze. Ulterior aveau să descopere rămășițele lumești ale celui ce avea să devină în scurt timp  “Sfantul Necunoscut de la Neamț”, fiind botezat astfel deoarece nici până în ziua de astăzi, nu se știe cine a fost.

Mormântul misterios al Sfântului Necunoscut este astăzi loc de pelerinaj pentru credincioșii din toată țara și din străinatate fiind marcat și îngrijit corespunzator în incinta mânăstirii.