Cetatea Neamt

Cetatea Neamt

Situata pe Stanca Timus, parte a Culmii Plesului, Cetatea Neamt se regaseste cu siguranta pe lista scurta a celor mai importante atractii turistice medievale din Romania, monument cu o insemnatate si un rol istoric deosebit, cu care locuitorii de astazi ai orasului Targu Neamt si comunelor din imprejurimi se mandresc.

Cetatea Neamt a fost construita la finalul secolului al XIV – lea de catre Petru I – domn al Moldovei, ca element al sistemului de fortificatii, in contextul conflictului cu Imperiul Otoman. Constructia a fost realizata din piatra de rau, piatra de cariera si roca de gresie verzuie iar grosimea peretilor este de 3 metri. In interiorul cetatii se afla o curte larga, inconjurata de mai multe incaperi cu intrebuintari diferite. Astfel, pe latura estica se aflau inchisoarea, monetaria, camera de provizii, bucataria, temnita neagra, paraclisul Sf. Nicolae, o camera de locuit, camera parcalabului si camera domnitelor. Pe latura vestica se gaseau sala de arme, sala de sfat si judecata, o sala de trecere, un iatac si o camera de taina. Pe partea sudica se aflau un lapidarium si o terasa.  Pe partea nordica nu existau incaperi. (sursa: Wikipedia)

Stefan Cel Mare, domn al Moldovei in secolul al XV-lea, canonizat Stefan Cel Mare si sfant pentru faptele si eforturile sale in apararea crestinismului pe teritoriul Romaniei de astazi, a preluat stafeta si a contribuit la fortificarea Cetatii, inaltand zidurile, adancind santul din jurul ei si pregatind o serie de alte contramasuri menite sa respinga orice atac.

In secolul al XVIII-lea, domnitorul Mihai Racovita ordona distrugerea Cetatii Neamt.

In zilele noastre, Cetatea a beneficiat de mai multe etape de restaurare, ce au permis includerea sa pe lista celor mai cautate si apreciate monumente din Romania. Probabil cea mai notabila reabilitare s-a desfasurat in intervalul 2007-2009, prin fonduri europene, fonduri alocate de la Consiliul Judetean Neamt si Consiliul Local Targu Neamt. A fost modernizat drumul de acces, iluminatul, parcarea si o serie de cladiri functionale in jurul Cetatii. In interiorul cetatii au fost reamenajate 21 incaperi, printre care sala de sfat si judecata, sala armelor, inchisoarea, camera de provizii, sala de mese si altele.

sursa video : Optyqus