Autor video: Andrei Sandu

Cetatea Neamț

Situată pe Stânca Timuș, parte a Culmii Pleșului, Cetatea Neamț se regăsește cu siguranță pe lista scurtă a celor mai importante atracții turistice medievale din România, monument cu o însemnătate și un rol istoric deosebit, cu care locuitorii de astăzi ai orașului Târgu Neamț și comunelor din împrejurimi se mândresc.

Cetatea Neamț a fost construită la finalul secolului al XIV – lea de către Petru I – domn al Moldovei, ca element al sistemului de fortificații, în contextul conflictului cu Imperiul Otoman. Construcția a fost realizată din piatră de râu, piatră de carieră și rocă de gresie verzuie iar grosimea pereților este de 3 metri. În interiorul cetății se află o curte largă, înconjurată de mai multe încăperi cu întrebuințări diferite. Astfel, pe latura estică se aflau închisoarea, monetăria, camera de provizii, bucătăria, temnița neagră, paraclisul Sf. Nicolae, o cameră de locuit, camera pârcălabului și camera domnițelor. Pe latura vestică se găseau sala de arme, sala de sfat și judecata, o sală de trecere, un iatac și o cameră de taină. Pe partea sudică se aflau un lapidarium și o terasă. Pe partea nordică nu existau încăperi. (sursa: Wikipedia)

Replica sabie si coroana Moldovei la Cetatea Neamt

Ștefan Cel Mare, domn al Moldovei în secolul al XV-lea, canonizat Ștefan cel Mare și sfânt pentru faptele și eforturile sale în apararea creștinismului pe teritoriul României de astăzi, a preluat ștafeta și a contribuit la fortificarea Cetății, înălțând zidurile, adâncind șanțul din jurul ei și pregătind o serie de alte contramăsuri menite să respingă orice atac. În secolul al XVIII-lea, domnitorul Mihai Racoviță ordona distrugerea Cetății Neamț.

În zilele noastre, Cetatea a beneficiat de mai multe etape de restaurare, ce au permis includerea sa pe lista celor mai căutate și apreciate monumente din România. Probabil cea mai notabilă reabilitare s-a desfășurat în intervalul 2007-2009, prin fonduri europene, fonduri alocate de la Consiliul Județean Neamț și Consiliul Local Târgu Neamț. A fost modernizat drumul de acces, iluminatul, parcarea și o serie de clădiri funcționale în jurul cetății. în interiorul cetății au fost reamenajate 21 încăperi, printre care sala de sfat și judecată, sala armelor, închisoarea, camera de provizii, sala de mese și altele.

Unde mă pot caza lângă Cetatea Neamț?

Pensiunea La Cetate

***
La poalele pădurii, aproape de Cetate și Casa lui Creangă, cu aer condiţionat, zonă de relaxare, TV ecran plat, baie privată, WiFi parcare privată gratuită, restaurant medieval, terasă
Click pentru detalii

Pensiunea Aristocratis

*****
Aflat într-o locație liniștită, la 4 km de Cetatea Neamț, Armonia by Aristocratis oferă cazare cu aer condiționat, acces gratuit la internet WiFi și acces la o saună și o sală de fitness...
Click pentru detalii

Pensiunea Belvedere

***
Situată la marginea orașului Târgu Neamț, la 2 minute de mers cu mașina de centrul orașului, Pensiunea Belvedere oferă o recepție cu program nonstop, unități de cazare cu acces...
Click pentru detalii

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Suspendisse nec sem erat. Sed augue nisl, volutpat aliquam bibendum hendrerit, vestibulum a quam. Duis venenatis hendrerit lobortis. Aliquam in tincidunt sem. Vivamus a orci ligula. Morbi sed euismod tortor. Morbi auctor est vel eros lacinia posuere.

Quisque gravida aliquam neque. Ut at convallis libero, ac rhoncus massa. Aliquam ut ultrices ante. Etiam varius non diam id lobortis. Orci varius natoque penatibus et magnis dis parturient montes, nascetur ridiculus mus. Etiam consectetur arcu sodales tortor varius, in malesuada erat tincidunt. In faucibus pulvinar ullamcorper. In ac neque ex. Donec sodales pharetra augue ut congue. Integer varius nisi velit, quis volutpat lorem aliquam in.

Pellentesque ullamcorper molestie congue. Suspendisse fringilla mi augue, nec elementum neque porttitor quis. Fusce pretium porttitor sem, eget pharetra urna viverra sit amet. Fusce molestie, ex sit amet iaculis lobortis, lectus eros mollis tortor, et fringilla arcu arcu ac lorem. Vestibulum nisl nisl, finibus et felis sit amet, sagittis faucibus tellus. Proin efficitur gravida facilisis. Donec odio dolor, aliquet lacinia ante a, dictum sagittis nisi. Etiam ac nibh at quam semper mollis in at ex. Pellentesque quis sodales quam. Curabitur id ante at augue rhoncus finibus eu auctor felis. Ut imperdiet massa eu ex lacinia, in varius est ultrices. In hac habitasse platea dictumst. Nulla id risus id mauris mollis eleifend ut sagittis mauris.

Autor video: RAWFLIGHT

Cum pot să ajung la Cetatea Neamț?

  • Cu mașina: Cetatea Neamț este accesibilă cu mașina, urmând drumul național DN15 până la Târgu Neamț, apoi indicatoarele locale către parcarea cetății. Se urcă pe jos (circa 15-20 minute).
  • Cu trenul: Cea mai apropiată stație de tren este în orașul Târgu Neamț. De acolo, puteți continua călătoria cu un taxi sau chiar pe jos către cetate, urmând indicatoarele.
  • Cu avionul: Aeroportul Internațional Suceava este cel mai apropiat aeroport major. De aici, puteți închiria o mașină sau utiliza un serviciu de transfer pentru a ajunge la Târgu Neamț.
Unde mă cazez
Cum ajung acolo
Alte obiective