Targu Neamt – Obiectiv Turistic

Cetatea Neamț

Situată pe Stânca Timuș, parte a Culmii Pleșului, Cetatea Neamț se regăsește cu siguranță pe lista scurtă a celor mai importante atracții turistice medievale din România, monument cu o însemnătate și un rol istoric deosebit, cu care locuitorii de astăzi ai orașului Târgu Neamț și comunelor din împrejurimi se mândresc.

Cetatea Neamț a fost construită la finalul secolului al XIV – lea de către Petru I – domn al Moldovei, ca element al sistemului de fortificații, în contextul conflictului cu Imperiul Otoman. Construcția a fost realizată din piatră de râu, piatră de carieră și rocă de gresie verzuie iar grosimea pereților este de 3 metri. În interiorul cetății se află o curte largă, înconjurată de mai multe încăperi cu întrebuințări diferite. Astfel, pe latura estică se aflau închisoarea, monetăria, camera de provizii, bucătăria, temnița neagră, paraclisul Sf. Nicolae, o cameră de locuit, camera pârcălabului și camera domnițelor. Pe latura vestică se găseau sala de arme, sala de sfat și judecata, o sală de trecere, un iatac și o cameră de taină. Pe partea sudică se aflau un lapidarium și o terasă.  Pe partea nordică nu existau încăperi. (sursa: Wikipedia)

Ștefan Cel Mare, domn al Moldovei în secolul al XV-lea, canonizat Ștefan cel Mare și sfânt pentru faptele și eforturile sale în apararea creștinismului pe teritoriul României de astăzi, a preluat ștafeta și a contribuit la fortificarea Cetății, înălțând zidurile, adâncind șanțul din jurul ei și pregătind o serie de alte contramăsuri menite să respingă orice atac.

În secolul al XVIII-lea, domnitorul Mihai Racoviță ordona distrugerea Cetății Neamț.

În zilele noastre, Cetatea a beneficiat de mai multe etape de restaurare, ce au permis includerea sa pe lista celor mai căutate și apreciate monumente din România. Probabil cea mai notabilă reabilitare s-a desfășurat în intervalul 2007-2009, prin fonduri europene, fonduri alocate de la Consiliul Județean Neamț și Consiliul Local Târgu Neamț. A fost modernizat drumul de acces, iluminatul, parcarea și o serie de clădiri funcționale în jurul cetății. în interiorul cetății au fost reamenajate 21 încăperi, printre care sala de sfat și judecată, sala armelor, închisoarea, camera de provizii, sala de mese și altele.

Video by Alex Atudori