Manastirea Sihastria

Manastirea Sihastria

Manastirea Sihastria este asezata in partea de nord a judetului Neamt, la aproximativ 22 km de Targu Neamt. Prima ctitorire a avut loc în anul 1655 de catre mitropolitul Varlaam Motoc, fiind realizata de sihastrul Atanasie împreună cu șapte ucenici ai sai. Biserica a fost distrusa in timp si reconstruita in 1734, cand episcopul Ghedeon al Romanului a recladit-o din piatra, pe locul celei vechi. In 1821 a fost incendiată de turci si a fost refăcută în 1824, cu sprijinul mitropolitului Veniamin Costachi.

Manastirea a atras vizitatori din toată Romania ce veneau la părintele arhimandrit Cleopa, care a fost si este unul dintre cei mai apreciati preoti romani din toate timpurile. El a murit în anul 1998 lasand 16 volume de invatituri intr-o colectie intitulată “Ne vorbeste parintele Cleopa”. Mormantul sau se afla in incinta Manastirii Sihastria si se viziteaza, alaturi de schitul Sfantul Cleopa.

Vizitatorii pot ramane peste noapte in sala de dormit, iar masa o pot servi din sala meselor. Cei care doresc se pot spovedi la un preot din apropierea clopotnitei.

Manastirea Sihastria adaposteste obiecte bisericesti, vase liturgice si o biblioteca cu o mare valoare istorica si culturala. Putem aminti icoana ce infatiseaza pe Maica Domnului cu Pruncul care dateaza din sec al XVII lea si este pictata pe lemn, icoana ferecata in argint si lucrata cu mestesug de “Porfirii zugrav” din anul 1797, dar si alte icoane deosebite care dateaza din sec XVIII si au ramele sculptate si pictate.