Targu Neamt – Obiectiv Turistic

Mânăstirea Sihăstria

Mânăstirea Sihăstria este așezată în partea de nord a județului Neamț, la aproximativ 22 km de Tîrgu Neamț. Prima ctitorire a avut loc în anul 1655 de către mitropolitul Varlaam Motoc, fiind realizată de sihastrul Atanasie împreună cu șapte ucenici ai săi. Biserica a fost distrusă în timp și reconstruită în 1734, când episcopul Ghedeon al Romanului a reclădit-o din piatră, pe locul celei vechi. În 1821 a fost incendiată de turci și a fost refăcută în 1824, cu sprijinul mitropolitului Veniamin Costachi.

Mânăstirea a atras vizitatori din toată Romania ce veneau la părintele arhimandrit Cleopa, care a fost și este unul dintre cei mai apreciați preoti români din toate timpurile. El a murit în anul 1998 lăsând 16 volume de învățături într-o colecție intitulată “Ne vorbește părintele Cleopa”. Mormântul său se află în incinta Mânăstirii Sihăstria și se vizitează, alături de schitul Sfântul Cleopa.

Vizitatorii pot rămâne peste noapte în sala de dormit, iar masa o pot servi din sala meselor. Cei care doresc se pot spovedi la un preot din apropierea clopotniței.

Mânăstirea Sihăstria adăpostește obiecte bisericești, vase liturgice și o bibliotecă cu o mare valoare istorică și culturală. Putem aminti icoana ce înfățișează pe Maica Domnului cu Pruncul care datează din sec al XVII lea și este pictată pe lemn, icoana ferecată în argint și lucrată cu meștesug de “Porfirii zugrav” din anul 1797, dar și alte icoane deosebite care datează din sec XVIII și au ramele sculptate și pictate.