Manastirea Agapia

Manastirea Agapia

Mănăstirea Agapia sau Agapia Noua cum mai este ea cunoscuta pentru a evita confuziile cu Schitul Agapia, este o mănăstire ortodoxă de maici pozitionata pe valea pârâului Agapia, la 9 km de Targu Neamt si 3km fata de satul Agapia, in inima padurii. Este a doua cea mai populata manastire de maici din Romania, dupa Manastirea Varatec.

Constructia a fost realizata intre 1641-1643, avand o arhitectura unica, neincadrabila intr-un stil anume. Frescele pictate de Nicolae Grigorescu în perioada 1858-1861 ofera un plus de valoare acestui asezamant.

Manastirea Agapia a fost ctitorita de hatmanul Gavriil Coci, fratele domnitorului Vasile Lupu (1634-1653), initial cu hramul Sfintii Voievozi Mihail si Gavriil.

Pana la începutul secolului al XIX-lea, Agapia a gazduit in incinta sa calugari, abia in 1803 devenind manastire de maici prin porunca lui Alexandu Moruzi si a mitropolitului Moldovei Veniamin Costache. Acestia au dispus ca aproximativ 50 maici de la Socola sa se mute la Manastirea Agapia unde urmau sa invete limba greaca si mestesugul broderiei si tesatoriei.

Astazi, pe langa Manastirea Agapia functioneaza singurul seminar de fete din zona Moldovei, Seminarul Teologic Monahal „Sfanta Cuvioasa Parascheva”.

De asemenea, in afara incintei se afla peste 100 de case calugărești construite in stilul caselor de la munte, precum si două biserici de lemn: Biserica Adormirea Maicii Domnului si Biserica Sf. Ioan Bogoslovul .