Targu Neamt – Obiectiv Turistic

Mânăstirea Agapia

Mănăstirea Agapia sau Agapia Nouă cum mai este ea cunoscută pentru a evita confuziile cu Schitul Agapia, este o mânăstire ortodoxă de maici poziționată pe valea pârâului Agapia, la 9 km de Tîrgu Neamț și 3km față de satul Agapia, în inima pădurii. Este a doua cea mai populată mânăstire de maici din România, după Mânăstirea Văratec.

Construcția a fost realizată între 1641-1643, având o arhitectură unică, neîncadrabilă într-un stil anume. Frescele pictate de Nicolae Grigorescu în perioada 1858-1861 oferă un plus de valoare acestui așezământ.

Mânăstirea Agapia a fost ctitorită de hatmanul Gavriil Coci, fratele domnitorului Vasile Lupu (1634-1653), inițial cu hramul Sfinții Voievozi Mihail și Gavriil.

Până la începutul secolului al XIX-lea, Agapia a găzduit în incinta sa călugări, abia în 1803 devenind mânăstire de maici prin porunca lui Alexandu Moruzi și a mitropolitului Moldovei Veniamin Costache. Aceștia au dispus ca aproximativ 50 maici de la Socola să se mute la Mânăstirea Agapia unde urmau să învețe limba greacă și meșteșugul broderiei și țesătoriei.

Astăzi, pe lângă Mânăstirea Agapia funcționează singurul seminar de fete din zona Moldovei, Seminarul Teologic Monahal „Sfânta Cuvioasa Parascheva”.

De asemenea, în afara incintei se află peste 100 de case călugărești construite în stilul caselor de la munte, precum si două biserici de lemn: Biserica Adormirea Maicii Domnului si Biserica Sf. Ioan Bogoslovul .