Manastirea Varatec

Manastirea Varatec

Manastirea Varatec este un asezamant ortodox de maici, situat intr-o poiana la poalele muntilor, la aproximativ 12 km fata de Targu Neamt. Este cea mai mare manastire de maici din Romania, peste 400 maici locuind aici.

Incinta monahala este inconjurata de satul manastiresc, alcatuit din casele traditionale taranesti unde locuiesc maicile. Ziduri masive din piatră inchid incinta unde se află Biserica “Adormirea Maicii Domnului” staretia, cladirile administrative si muzeul manastirii.

Manastirea Văratec a ars aproape in totalitate pe 10/11 iunie 1900, cand cea mai mare parte a chiliilor si acoperisul bisericii mari au fost afectate. In urma incendiului, s-a refacut acoperisul bisericii doar cu două turle, cele din lemn nefiind reconstruite.

De asemenea, s-a construit actualul complex de cladiri din incinta manastirii, singurul corp pastrat în forma initială fiind doar zidul inconjurator, ridicat in perioada 1808-1812. Paraclisul “Sf. Nicolae” a fost refacut intre anii 1903-1909, catapeteasma si interioarele sale fiind pictate de ieromonahul Eftimie Obrocea de la Mănăstirea Ciolanu.

Poeta Veronica Micle s-a retras la Manastirea Varatec la 2 saptamani de la moartea poetului Mihai Eminescu.