Targu Neamt – Obiectiv Turistic

Mânăstirea Văratec

Mânăstirea Văratec este un așezământ ortodox de maici, situat într-o poiană la poalele munților, la aproximativ 12 km față de Târgu Neamț. Este cea mai mare mânăstire de maici din România, peste 400 maici locuind aici.

Incinta monahală este înconjurată de satul mânăstiresc, alcătuit din casele tradiționale țărănești unde locuiesc maicile. Ziduri masive din piatră închid incinta unde se află Biserica “Adormirea Maicii Domnului” stăreția, clădirile administrative și muzeul mânăstirii.

Mânăstirea Văratec a ars aproape în totalitate pe 10/11 iunie 1900, când cea mai mare parte a chiliilor și acoperișul bisericii mari au fost afectate. În urma incendiului, s-a refăcut acoperișul bisericii doar cu două turle, cele din lemn nefiind reconstruite.

De asemenea, s-a construit actualul complex de clădiri din incinta mânăstirii, singurul corp păstrat în forma initială fiind doar zidul înconjurător, ridicat în perioada 1808-1812. Paraclisul “Sf. Nicolae” a fost refăcut între anii 1903-1909, catapeteasma și interioarele sale fiind pictate de ieromonahul Eftimie Obrocea de la Mânăstirea Ciolanu.

Poeta Veronica Micle s-a retras la Mânăstirea Văratec la 2 săptămâni de la moartea poetului Mihai Eminescu.