Autor video: Constantin Negrici

Ansamblul Monumental Constantin Brâncuși

Ansamblul Monumental de la Târgu Jiu, o capodoperă a sculpturii moderne, este o destinație de neuitat pentru orice vizitator dornic să descopere o parte esențială a patrimoniului cultural românesc. Realizat între anii 1937-1938 de geniul sculpturii Constantin Brâncuși, acest ansamblu unic este un tribut adus eroilor căzuți în Primul Război Mondial și o expresie a geniului artistic românesc.

Considerat de critici drept „unica sculptură a timpurilor moderne comparabilă cu marile monumente ale Egiptului, Greciei sau ale Renașterii”, ansamblul combină arhitectura, sculptura și peisajul într-un mod unic. Se întinde pe o axă de la vest la est a orașului Târgu-Jiu, începând de la malul Jiului, din Parcul Central, și culminând cu emblematica Coloană fără Sfârșit (Coloana Infinitului).

La malul Jiului, vizitatorii sunt întâmpinați de Masa Tăcerii, Aleea Scaunelor și Poarta Sărutului, toate realizate din piatră și așezate într-un cadru natural impresionant. Masa Tăcerii, lucrată în calcar, simbolizează pregătirea pentru luptă, iar timpul este măsurat prin forma clepsidrelor-scaune. Aleea Scaunelor, alcătuită din 30 de scaune de piatră, formează un drum care duce spre Poarta Sărutului, reprezentând trecerea spre o altă existență.

Coloana Infinitului Brancusi

Elementul central și cel mai impresionant al ansamblului este Coloana fără Sfârșit. Înaltă de 29,33 m și alcătuită din 16 module romboidale, coloana este un simbol al sacrificiului infinit, un adevărat „axis mundi”. Această operă este un testament spiritual al lui Brâncuși și un punct de referință în arta modernă. Ansamblul a fost comandat de Liga Națională a Femeilor Gorjene și a fost donat orașului Târgu-Jiu ca un omagiu eroilor. Inaugurat la 27 octombrie 1938, ansamblul a devenit rapid un simbol al orașului și un punct de atracție pentru vizitatori din întreaga lume.

Unde mă pot caza lângă Ansamblul Monumental Constantin Brâncuși?

Pensiunea Antique

***
Locație centrală, restaurant cu terasă, Wi-Fi gratuit și parcare gratuită, camere confortabile cu aer condiționat, TV, minibar și baie privată, mic dejun inclus, magazin și gara aproape...
Click pentru detalii

Pensiunea Infinity

***
Camere cu aer condiționat, terasă, Wi-Fi gratuit, parcare privată gratuită auto și pentru biciclete și facilități pentru persoane cu dizabilități. Restaurant modern la locație.
Click pentru detalii

Motel Davos

***
La 500 de metri de centrul orașului Târgu Jiu, Wi-Fi gratuit, aer condiționat, grădină cu facilități de grătar, baie privată, TV cu ecran plat, minibar și mochetă, restaurant à la carte, bar cu terasă.
Click pentru detalii

Un alt element important al Căii Eroilor este Biserica Sfinții Apostoli Petru și Pavel, o construcție arhitectonică impresionantă, ce completează ansamblul monumental. Biserica, cu pictura sa în stil neobizantin, creează o legătură armonioasă între elementele ansamblului sculptural.

Interesant este faptul că, în ciuda valorii sale artistice incontestabile, ansamblul a fost neglijat în epoca realismului socialist, fiind considerat o reprezentare a formalismului burghez. Abia în 1964, Brâncuși a fost reevaluat ca un geniu național, iar ansamblul de la Târgu-Jiu a început să fie adecvat îngrijit și valorificat.

Atracția ansamblului nu se limitează doar la operele sale artistice. Numele originale ale operelor lui Brâncuși, așa cum sunt amintite de doctorul Traian Stoicoiu, adaugă un strat suplimentar de semnificație și mister. Aceste denumiri simbolice reflectă viziunea artistului asupra unirii și sacrificiului eroilor români.

În concluzie, Ansamblul Monumental de la Târgu-Jiu este mai mult decât un simplu punct de interes turistic. Este o mărturie a geniului artistic românesc și un simbol al sacrificiului eroic. Fiecare element al ansamblului are o poveste de spus, iar vizitarea acestui loc este o experiență culturală și
emoțională profundă, ce nu trebuie ratată de către niciun turist sau iubitor de artă.

Cum pot să ajung la Ansamblul Monumental Constantin Brâncuși?

Pe șosea: Din București, urmează Autostrada A1 spre vest, spre Pitești, apoi continuă spre Târgu Jiu. La intrarea în Târgu Jiu, urmează indicatoarele spre centrul orașului pentru a ajunge la Parcul Ansamblului Monumental Constantin Brâncuși. Distanța este de aproximativ 300 km și călătoria durează aproximativ 3-4 ore, în funcție de trafic.

De la Timișoara, ia Autostrada A1 spre est până la Deva, apoi Drumul Național DN66 către Târgu Jiu. La sosire în Târgu Jiu, urmărește semnele spre Parcul Ansamblului Monumental Constantin Brâncuși, situat în zona centrală a orașului. Distanța este de aproximativ 220 km și durează aproximativ 2-3 ore, în funcție de trafic.

Pe calea ferată: Târgu Jiu este accesibil cu trenul din majoritatea orașelor mari ale României. De la gara Târgu Jiu, poți lua un taxi sau un autobuz local pentru a ajunge la Parcul Ansamblului Monumental Constantin Brâncuși.

Cu avionul: Cel mai apropiat aeroport major este Aeroportul Internațional Craiova (CRA), situat la aproximativ 100 km de Târgu Jiu. De la aeroport, poți închiria o mașină sau lua un taxi/autobuz pentru a ajunge la Târgu Jiu, urmând apoi indicatoarele spre Parcul Ansamblului Monumental Constantin Brâncuși.

Unde mă cazez
Cum ajung acolo
Alte obiective